Hvilken offentlig verksamhet skriver till guld i Skandinavien?

En av tre vuxna norrmän har problem med att läsa norsk. Situationen er nästan identisk i Sverige og Danmark.

I alle tre land måste avsändaren skriva mer läsbart för mottagaren. Annars blir texten inte läst. I grund och botten handlar det om integrering och demokratisering. Men hvad kan man lära från den offentliga sektorn?

Publicerar norska och danska offentliga verksamheter flera och mer läsbara textdokument? Vilken verksamhet tar guld?

Konkurrens motiverar till at texten blir läst

#Läsbarhet lanseras nu i november, 2016, med en konkurrens bland offentlige verksamheter i de tre broderländerna. Läsbarhetslistan vill bli uppdaterad varje halvår. Varje år koras en vinnare. På så sätt blir webbsidorna mera i fokus.

De viktiga er at publiken kan läsa och förstå budskapet. En enkel och tydlig text ökar sannolikheten för så sker. I Skandinavien är det totalt registrerad 799 kommuner, med språk som danska, norska eller svenska. Samlad blir textdokumenten producerad av kommunen och för att användas for pränt eller skärm i en enormt volym.

Professionella vinner!

En pre-test har gjorts med tillfälliga urval textdokument som är publicerad på varje enkelt webplats. Resultaten - vist med färg- og tallpoäng - visar den inbördes ordning i läsbarhetslisten.

Guld-, silver- och bronsplatsen uppnås av Sverige. Sölvesborg kommun vinner guld. Boden och Kungsör därefter. Sör-Odal kommun i Norge placerar seg på en solid fjärdeplats. Också det er en prestation!

Av sammanlagd 799 kommunala webplatser är det bara dessa som får grönt og OK. Därmed er de alle fyra vinnare! Webbplatserna tilfredställer därför kraven till Läsbarhetsnivå 1, motsvarande högstadiet.

Dessutom är 219 av de 799 kommunala webbplatserna markerat gult. Av dessa är 13 danska, 96 svenska och 109 norska. En liten extra innsats och alla webbplatserna blir gröna.

For å jobba raskt och effektivt, får skribenten tillgång till et verktyg som fungerar som et objektivt korrektiv till subjektiv gissning. Därefter kan de göra  smartare val under skrivprocessen: Tiden används mera effektivt. Texten blir bättre. Sannolikheten för å bli läst och förstådd av mottagarne ökar.

Prova gratis

På webbplastsen www.green-text.com hittar du Greentext-editoren. Prova analyse-, mått- och redigeringsverktyget gratis i 14 dager!

Tipsa dina kontakter:
Alla rättigheter: Verbal Design as